Paddleboards er blevet populære som aldrig før. At paddleboarde er nemlig en skøn mulighed for både at træne og nyde naturen og vandet. Du kan selv bestemme tempoet og hvor meget, du vil bruge kroppen, og derfor er det en aktivitet, de fleste kan være med til.
Men hvordan finder du det helt rigtige paddleboard eller SUP board, som det også kaldes? Vi har gjort det nemt for dig og fundet frem til de bedste paddleboards på markedet lige nu. Desuden kan du også læse en masse om, hvad du bør overveje, når du skal købe dit første eller dit nye paddleboard, og hvad du bør være opmærksom på, når du er nybegynder inden for paddleboarding.
indholdsfortegnelse
ToggleDe bedste paddleboards
Er du på udkig efter de bedste paddleboards, er du havnet det rigtige sted. Vi har nemlig lavet en samlet oversigt over de bedste paddleboards på markedet lige nu. Vi har ikke selv testet produkterne, men vi har samlet resultaterne fra uvildige tests og pålidelige testkilder. På den måde kan du få et bedre overblik over de bedste modeller på markedet.
Det populære Watery Global 10’6 SUP Board bliver igen og igen nævnt som bedst i test hos flere testkilder, herunder Vandklar.dk og Friluftsmagasinet. Desuden får det en god score hos forhandleren Watery.dk med hele 4.8 ud af 5 stjerner, og det er med god grund. Det er nemlig en af de mest populære allround paddleboards på det danske marked.
Du får med Global 10’6 SUP Board et smart oppusteligt paddleboard med en solid 6-lags konstruktion, der sikrer en god stabilitet og vægtfordeling, samt holdbarhed. På toppen er boardet beklædt med en skridsikker EVA-måtte, som sikrer at du står godt og stabilt.
Boardet oppusteligt, men kan holde længe på luften – du får dermed et board med en høj vægtkapacitet, grundet luften inden i. Vægtkapaciteten ligger på max 130 kg, så der er mulighed for, at I kan være to på boardet, alt afhængigt af jeres vægt. Global 10’6 er desudet svejdset sammen for ekstra holdbarhed, og så får du tre års garanti på produktet fra Watery.
Med til boardet følger der en paddle af plastik, som er nem at håndtere og effektiv i vandet. Den kan tilpasses i længden, så den passer til både børn og voksne.
Alt i alt får du et godt og alsidigt paddleboard til en lav pris. Et paddleboard som egner sig godt til både nybegyndere og erfarne.
Fordele og ulemper ved Watery Global 10’6 SUP Board
Fordele:
Egner sig til hele familien
Meget brugervenlig
Stabil og stiv overflade
Ulemper:
I den lidt dyrere prisklasse
Er du til masser af hygge med hele familien, vil Surfmore Allround være et oplagt valg. Her får I et samlet sæt med paddleboard, pumpe, paddle, sikkerhedsline, taske og finne. Her får du det perfekte allround SUP board, som kan bruges af hele familien og er designet til de danske vejrforhold.
Surfmore Allround er et populært SUP board – det er nemlig at finde på de danske surfskoler, og rundt omkring hos mange paddleboardere i landet.
Allround modellen passer til både nybegyndere og øvede, og du er garanteret et stift og stabilt board, der er yderst brugervenligt. Her kan hele familien være med, børn og voksne. Det har håndtag i siderne, som gør det nemt at komme ud i vandet og op på det, så I kan komme afsted på en hyggelig tur på vandet.
Det oppustelige Surfmore Allround SUP board er stort, så der er faktisk plads til flere personer ad gangen – og der er mulighed for at spænde en vandtæt taske fast, så I kan tage på længere ture ved vandet. Perfekt til en tur i søen, åen eller ved stranden.
Surfmore Allround ligger i den højere ende af prisklassen – men så får I til gengæld også et solidt og godt allround paddleboard, der byder på masser af underholdning og sjov for hele familien.
Fordele og ulemper ved Surfmore Allround
Fordele:
Lav pris
Ideel til nybegyndere og øvede
6 lags konstruktion
Slidsikker
Ulemper:
Ikke egnet til høj fart
Ikke egnet til børn under 40 kg
Er du mere erfaren paddleboarder, og er du på udkig efter et godt paddleboard af den mere avancerede type, så vil Surfmore Touring SUP være et oplagt valg. Og selvom det er et SUP Board, der primært egner sig til de mere erfarne, så kan det også sagtens fungere for en nybegynder.
Med Surfmore Touring får du en komplet pakkeløsning med bl.a. SUP board, pumpe, bæretaske, finne og sikkerhedsline. Boardet er designet til de danske forhold, og det er nemt at gøre det klar til brug, så du inden længe kan stå og nyde de skønne omgivelser på vandet.
Surfmore Touring kan bruges af alle, både børn og voksne, men det er klart en fordel, hvis I har lidt kendskab til paddleboarding. Det er et paddleboard i den dyrere ende af prisskalaen, men til gengæld får du et solidt board, der emmer af god kvalitet og luksus. Det egner sig især godt til længere ture på roligt vand, hvor du kan cruise eller træne – og så får du fart på.
Det er ikke et billigt paddleboard, men er du på udkig efter noget ekstra, og har du erfaring med paddleboarding, kan Surfmore Touring være en glimrende opgradering.
Fordele og ulemper ved Surfmore Touring
Fordele:
Nem at gøre klar
Nem at øve sig på
Hurtig på vandet
Perfekt til cruising
Ulemper:
Kajaksæde ikke mulig
I den dyre ende af prisskalaen
Et andet populært oppusteligt SUP board er det komfortable og stabile board Hydro-Force Oceana fra Bestway. Til en budgetvenlig pris får du et ret fint og stabilt paddleboard, der passer perfekt til mere rolige aktiviteter på vandet.
Det er en model, der egner sig især godt til nybegyndere, men også til de mere erfarne. Det er altså et godt allround SUP board, som også kan bruges af børn.
En ekstra fed detalje med Hydro-Force Oceana SUP er, at du faktisk kan omdanne paddleboardet til kajak med det medfølgende sæde. Du kan altså nyde en dejlig sejltur i skønne omgivelser med det fine paddleboard. Det gør faktisk også prisen ret overkommelig, når du både får paddleboard og kajak med i prisen.
Hydro-Force Oceana SUP er oppustelig, og der medfølger derfor en håndpumpe. Skal det dog gå ekstra hurtigt, kan du også købe en elektrisk pumpe til. Desuden medfølger der en fin tilbehørspakke, der foruden pumpen og kajaksædet indeholder en åre, rygsæk, sikkerhedsline, finne og reparationssæt. Så er du alt så godt kørende – eller sejlende med Hydro-Force Oceana SUP.
Fordele og ulemper ved Bestway Hydro-Force Oceana SUP
Fordele:
Lav pris
Nem at styre
Ideelt til børn
Medfølgende kajaksæde
Ulemper:
Bedst til roligt vand
Maks vægt på 120 kg
Skal der virkelig fart på, skal du vælge det fede Aqua Marina Race. Det er nemlig et race board, der giver dig mulighed for at få godt med fart på. Aqua Marina Race er populær blandt forbrugerne – og på Amazon har det 4.8 ud af 5 stjerner.
Aqua Marina Race SUP board passer selvfølgelig bedst til den mere erfarne vandsportsudøver. Det er altså ikke lige et paddleboard til nybegyndere.
Men er du til fuld fart frem, og har du godt styr på paddleboarding og alle teknikkerne, så er Aqua Marine Race et perfekt valg for dig.
Aqua Marina Race er lavet i en flot rød farve, som en vaskeægte racerbil, og vi vil nok gå så vidt at kalde den det røde lyn. Men det røde lyn – det koster også. Det er bestemt ikke et paddleboard i den billige ende af prisskalaen. Så ønsker du et mere budgetvenligt alternativ, skal du altså kigge på nogle af de andre paddleboards her i artiklen.
Og så er det stort – det har nemlig en længde på hele 381 cm, men længden og den mere spidse og aflange form er netop med til at gøre boardet så hurtigt. Det suser gennem vandet, og du kan få godt med fart på i selskab med den medfølgende racer finne.
Desuden medfølger der også et reparationssæt, en transporttaske og sikkerhedsline. Padlen skal du selv sørge for at købe – men så kan du også vælge en model, der passer til dig.
Fordele og ulemper ved Aqua Marina Race
Fordele:
Perfekt til fart og tempo
Ekstra smal og ekstra lang
God til den erfarne
Ulemper:
Høj pris
Ikke til nybegyndere
Er du på udkig efter et billigt paddleboard til rolige aktiviteter vil Hydro-Force Aqua Journey fra Bestway være et godt bud. Her får du nemlig et stort og yderst stabilt paddleboard, som er nemt at bruge. Af den grund egner det sig derfor også godt til nybegyndere.
Med Aqua Journey kan du tage en skøn og afslappende paddeltur på vandet – nyd omgivelserne og lad dig fordybe i vandet og naturen.
Måske skal du lave yoga eller meditation på SUP boardet? Så er Aqua Journey nemlig helt perfekt.
Bestway har selvfølgelig sørget for det hele til dig. Du får nemlig et samlet sæt sammen med Aqua Journey SUP Board. Der medfølger en tilbehørspakke med blandt andet en håndpumpe, justerbar åre af letvægtsaluminium, samt et reparationskit. På boardet er der desuden en skridsikker plade, som sikrer at du står stabilt og i stedet kan fokusere på at styre og bare nyde turen.
Fordele og ulemper ved Bestway Hydro-Force Aqua Journey
Fordele:
Lav pris
Ideel til nybegyndere og rolige aktiviteter
Stabil og nem at styre
Skridsikker plade
Ulemper:
Ikke aftagelig finne
Drømmer du om en dejlig tur på vandet, hvor du bare kan padle afsted og nyde de skønne omgivelser i ro og mag? Så er Bestway Hydro-Force Kahawai bestemt værd at tage et kig på. Her får du et solidt, oppusteligt SUP Board i et utroligt flot design og en stor størrelse, der gør det oplagt til længere ture på vandet.
Kahawai boardet er som sagt lavet i en stor størrelse, og kombineret med de medfølgende snore, har du mulighed for at fastgøre oppakning til længere ture.
Desuden kan det klare en vægt på op til 140 kg, hvilket giver mulighed for, at du kan have et barn med – eller oppakning og et lille telt til turen. Måske en lille telttur langs åen?
For å, flod og hav – det er lige præcis der, Kahawai kommer til sin ret. Bestway har nemlig lavet dette board med tanke på at du kan paddle på lidt mere uroligt vand, som floder og ved havet. Det er nemlig et såkaldt river board. Det er utroligt nemt at navigere – også i mere bølget vand. Og det egner sig godt til både nybegyndere og mere rutinerede vandsportsudøvere.
Til Kahawai SUP Board medfølger der en håndpumpe – og som det desværre er med mange håndpumper er den knapt så god. Derfor bør du overveje at vælge en bedre pumpe til dette paddleboard, men her kan du tilkøbe en elektrisk pumpe. Det gør heldigvis heller ikke det helt store, da det alt i alt er et rigtigt godt paddleboard til en god pris.
Fordele og ulemper ved Bestway Hydro-Force Kahawai
Fordele:
Meget alsidig
Nem at transportere
God til prisen
Flot design
Ulemper:
Medfølgende pumpe er knapt så god
Er du på udkig efter en god pakkeløsning med paddleboards til familien, kan I tage et kig på Subzero 10’6# SUP Board pakketilbud.
Her er det hele med, og så til to. Subzero paddleboardet egner sig derfor perfekt til familier. Det er en fin pakkeløsning, som desuden også er god til begyndere. Det er helt oplagt til leg og sjov med familien ved vandet, men kan også fint bruges til længere ture eller træning.
Her får I nemlig en smart pakkeløsning der består af intet mindre end:
2x SUP Boards
2x Paddler
2x Sikkerhedsliner
2x Aftagelige finner
2x Opbevaringstasker
2x Håndpumper
Skal I på tur, skal I dog være opmærksom på vægten – hvert board har nemlig en maksimal vægtbelastning på 110 kg. Det er dermed ikke sikkert, at det enkelte SUP board kan bære to voksne, eller en voksen og et stort barn og oppakning. Er det ikke noget problem, får I et rigtigt fint sæt med masser af muligheder – og så er det selvfølgelig testet til de danske vind- og vejrforhold, der til tider kan være ustabile.
Subzero SUP boardet er lavet med ekstra bredde, der sikrer en større stabilitet på vandet. Selv i mere bølgende vand, kan I fornemme stabiliteten, hvilket giver en ekstra tryghed. Det er derfor også et godt board at øve sig på, når I skal blive mere trygge ved paddleboarding.
Fordele og ulemper ved Subzero 10’6” SUP Board
Fordele:
God til familier
Samlet sæt til to
Begyndervenlig
Ulemper:
Egner sig bedst til nybegyndere
Maks vægtbelastning på 110 kg
Der findes mange paddleboards til begyndere, men er du på udkig efter det perfekte paddleboard til den mere erfarne – så vil Voyager Touring 13’2” SUP Board fra Red Paddle være et oplagt valg.
Her er der virkelig kælet for detaljerne, og faktisk har Red Paddle i 2021 lanceret en opdateret udgave af Voyager boardet.
Det har fået en opgradering i form af en mere avanceret konstruktion, der får dig til at glide gennem vandet. Bunden er nemlig ikke flad, som den er på andre paddleboards – den er afrundet og formet, så den øger fremdriften og kan give dig mere fart på.
Voyager Touring er også udstyret med et cargo område på boardet, hvor du har mulighed for at opbevare oppakning – du kan også have et barn eller vovsen med på tur. Til oppakning medfølger der desuden en taske, hvor du kan have alt dit ekstra udstyr til paddleboardet, herunder den medfølgende pumpe, finner mm. Du skal dog huske at tilkøbe paddle, sikkerhedsline og den lovpligtige svømmevest.
Der skal altså købes lidt ekstra udstyr til – og det kan måske virke som en mundfuld, når boardet i forvejen ligger i den høje ende af prisskalaen. Men er du på udkig efter et af de bedste touring boards på markedet, så vil Voyager Touring bestemt være en investering værd.
Fordele og ulemper ved Voyager Touring 13’2” SUP Board
Fordele:
Luksus valg til den erfarne
Aftagelige finner
Kan få fart på
Ulemper:
Høj pris
Et af de helt populære paddleboards fra Aqua marina er det fine Fusion SUP, som er lavet som en god allround model, der kan bruges at både begyndere og mere øvede.
Med Aqua Marina Fusion får du et meget håndterbart paddleboard – det har en vægt på blot 8,5 kg, hvilket gør det utroligt nemt at håndtere og transportere.
Og det er altså et stort plus, for der er ingen tvivl om, at paddleboards kan virke store og kluntede og svære at gå rundt med. Så en lav vægt hjælper bestemt på det.
Alt du skal gøre er bare at pumpe det op og montere finnen – og så er du klar til at komme afsted på vandet på det flotte orange board.
Fusion passer godt til de fleste, der ønsker en rolig tur på vandet. Det er altså ikke her, der kommer en masse fart på. Til gengæld er det et rigtig godt SUP board til nybegyndere og andre, der blot ønsker en afslappende tur på vandet. Med en stor størrelse og en maks. Vægtbelastning på 150 kg, kan I fint være to derpå. Eller du kan tage oppakning med til en længere tur.
Aqua Marina Fusion ligger til en god pris i mellemklassen, så de fleste kan være med.
Fordele:
God til rolige ture på vandet
Nemt at transportere og puste op
God vægtkapacitet på 150 kg
Ulemper:
Ikke god til fart
Få fart på med Aztron Urono SUP – her får du et paddleboard, der egner sig godt til dig, der ønsker mere fart og hastighed på vandet. Det er måske ikke det mest stabile board til nybegynderen, og derfor egner det sig bedst til den mere erfarne – til gengæld er der masser af fart og ydeevne. Og med lidt øvelse kan du lære at mestre Aztron Urono SUP og få stor glæde af boardet.
Aztron Urono SUP er udviklet med stor fokus på sikkerhed og muligheden for at få fart på.
Designet adskiller sig derfor lidt fra de mere almindelige paddleboards. Dog er det også lavet med stort fokus på stabilitet, og derfor finder du nemlig den såkaldte Double Chamber-teknologi, som er med til at øge stivheden på boardet. Denne teknologi er også smart, hvis der skulle ske uheld og boardet punkterer. Her er nemlig to kamre, så punkterer det ene, kan det andet stadig bruges
Når du køber Aztron Urono SUP medfølger der en fin tilbehørspakke med bæretaske til udstyr, centerfinnne, håndpumpe, justerbar alu paddle, samt en sikkerhedsline.
Fordele og ulemper ved Aztron Urono SUP
Fordele:
Hurtigt og stabilt paddleboard
Stor tilbehørspakke
Mulighed for at montere kajaksæde
Ulemper:
Høj pris
Max vægtbelastning på 110 kg
Hvad er et paddleboard?
Et paddleboard er et bræt, du bruger til at stå på i vandet. Paddleboardet kaldes også ofte for SUP, som står for ”stand up paddleboard”. Et paddleboard minder meget om et surfbræt, men der er væsentlige forskelle mellem paddleboard og surfbræt.
Først og fremmest er der stor forskel på størrelsen. Et paddleboard er både længere og bredere end et surfbræt. Paddleboardet bruges nemlig primært til at stå på, og derfor er det nødvendigt med en større stabilitet.
En anden forskel mellem paddleboard og surfbræt er også, at du skal bruge en paddel eller åre til at komme fremad på paddleboardet. Det giver dig også mulighed for at bruge det flere steder – du kan derfor også paddleboarde i floder, søer, såvel som i havet. Paddleboarding giver dig mulighed for at træne i dit eget tempo – måske vil du bare padle afsted, stille og roligt og nyde omgivelserne. Eller også skal der lidt mere træning til. Det er dermed en vandsport, de fleste kan være med til.
Forskellige typer paddleboards
Paddleboards findes i mange forskellige typer, så derfor kan dette være en god idé at tage et kig på de forskellige typer, uanset om du er førstegangskøber eller du skal vælge et nyt paddleboard.
Når du skal vælge et SUP board er det derfor også en god idé at tænke over dit niveau. Som nybegynder vil nogle paddleboards nemlig egne sig bedre end andre. Du kan også tage et kig på, om det skal være et oppusteligt paddleboard. Herunder kan du læse lidt om de forskellige typer paddleboards. Du kan også læse mere på vandklar.dk. https://vandklar.dk/paddle-board-sup/
Allround board
Et allround board er som navnet lyder et meget alsidigt board – og derfor egner det sig også godt til nybegyndere. Allround SUP er ret stort, og det gør det mere stabilt, og dermed nemmere for dig at glide hen over vandet, uanset om det er stille eller lidt mere bølgende vand.
Allround board er derfor perfekt til nybegyndere, der skal starte stille og roligt ud. Og desuden er det også et fint board til børn, der gerne vil prøve paddleboarding. Du kan selvfølgelig også finde paddle boards i børnestørrelser.
Touring board
Et touring board er lidt anderledes – det er mere spidst ude for enden, eller næsen som vi kalder det. Og det har en længere overflade, som gør det nemmere at stå på. Den spidse næse gør også, at det er nemmere for paddleboardet at skære gennem vandet. Af den grund egner det sig også bedst til stille vand, fordi det ikke så godt kan skære sig gennem bølger.
Surfboard
Et surfboard er som nævnt ovenfor mindre end et paddleboard. Det er dermed nemmere at manøvre rundt med. Det kan dog være svært at lære at komme op at stå på, netop på grund af størrelsen. Derfor er det også sværere at lære at bruge et surfboard end det større paddleboard.
Race board
Et race board kaldes også et racing SUP. Det er perfekt til mere øvede, som gerne vil have mere frat på. Race boardet er langt og har en mere spids næse, og det kan derfor være svært for nybegyndere at styre. Men er du mere erfaren med paddleboards, kan du godt gå efter et race board.
Oppusteligt eller fast paddleboard
Skal du vælge et oppusteligt paddleboard eller et fast paddleboard? Det afhænger meget af, hvad du er til. Man siger at det faste paddleboard generelt er bedre. Et fast paddleboard er nemlig stivere, og dermed kan det nemmere glide gennem vandet.
Det oppustelige paddleboard har dog også sine fordele – det vejer nemlig noget mindre, så det er nemmere for dig at bære rundt på. Desuden er det også nemmere at få plads til derhjemme, når det ikke er i brug, da du kan tage luften ud.
Det skal du overveje, inden du skal købe et paddleboard
Går du og overvejer at investere i et paddleboard, enten som førstegangskøber, eller for at vælge en ny og anden model, er der mange ting, du bør overveje. Og som du kan læse ovenfor, er der blandt andet forskellige typer paddleboards eller SUP. Men det er langt fra det eneste, der er at tænke over, når du skal købe et paddleboard.
Niveau – er du nybegynder eller erfaren?
Når du skal vælge et paddleboard, handler det ikke bare om at vælge det første og billigste på markedet. Der er nemlig væsentlig forskel på de forskellige paddleboards på markedet – både når det gælder typer, men også modeller. Så hvilken type paddleboard, og hvilken model du bør vælge, afhænger først og fremmest af dit niveau.
Som nævnt ovenfor er et allround paddleboard ideelt til begyndere. Og her kan du med fordel overveje at vælge det oppustelige paddleboard – både fordi det er billigere, men også nemmere at håndtere. Du kommer ikke til at få så meget fart på, men som nybegynder er det også fint at starte i det små. Én ulempe ved det oppustelige allround paddleboard er, at det ikke er helt så stabilt som det faste paddleboard. Men det faktum, at det vejer mindre og dermed er nemmere at håndtere, vejer alligevel op for det.
Er du mere erfaren, kan du tage et kig på de andre typer paddleboards som touring board og race board, da de vil gøre det muligt for dig at opnå højere fart og udfordre dig selv.
Dimensioner – størrelse og volumen
Det er også vigtigt at overveje størrelsen og volumen på dit nye paddleboard. Er du nybegynder på et SUP, er det en god idé at vælge et board med en høj volumen – det vil altså sige, at det er et tykt bræt. En høj volumen vil nemlig sørge for, at det flyder mere stabilt på vandoverfladen, samt at det er bedre til at fordele vægten.
Ofte har de oppustelige paddleboards en høj volumen, hvilket jo er muligt grundet den lavere vægt. Derfor egner de sig godt til nybegyndere – og faktisk er det muligt at være flere personer på ét board, eller tage oppakning med, såfremt det også er stort nok i størrelsen.
Vægt og belastning
Når du skal vælge det rigtige paddleboard, kan det selvfølgelig også være en god idé at kigge på vægten. Her taler vi både om vægten på selve brættet, men også paddleboardets vægtbelastning.
Vægten kan være relevant i forhold til din egen styrke og muligheden for transport. Et fast paddleboard er ofte tungere, og det kan være vanskeligt at transportere, sammenlignet med det oppustelige paddleboard.
Når det gælder selve vægtbelastningen, er det også meget vigtigt at se på den maksimale vægtbelastning på de enkelte paddleboards. Her skal du tage din egen vægt med i tankerne, samt om der skal være mulighed for en ekstra person eller oppakning.
Budget
I de fleste tilfælde vil prisen også have en betydning, når du skal vælge et paddleboard. Og et godt paddleboard koster også. Til nybegynderen kan du heldigvis finde fine allround paddleboards til en lav pris. Men er du mere erfaren, vil du nok gå efter en model, hvor der er mulighed for at få lidt mere fart på, og her vil de mere professionelle paddleboards altså ligge i den dyrere ende.
De fleste paddleboards koster et sted mellem 2.000 og 6.000 kroner, men du kan også sagtens finde enkelte paddleboards til under 2.000, og paddleboards der koster op omkring 10.000 kroner. Ofte hænger pris, kvalitet og holdbarhed sammen, men når det er sagt, kan du sagtens finde god kvalitet til lidt færre penge.
Sæt derfor gerne et budget for dig selv, og overvej om dine ønsker kan leve op til det, eller om du skal gå på kompromis. Om ikke andet kan du også være heldig at finde tilbud på paddleboards ind imellem.
Andre overvejelser omkring paddleboards
Der er stadig flere ting at overveje, når det gælder valg af SUP. Det drejer sig for eksempel om ting som finne, åre eller paddel, samt luft/pumpe. Tænk også gerne lidt over sikkerheden, herunder redningsvest, skridsikkert underlag, fodremme og lignende.
Som regel følger der en finne med til alle paddleboards. Finnen er med til at styre navigationen, så den er på sin vis ret vigtig. Nogle finner er designet til fart, mens andre er bedre til det mere almindelige tempo.
Når du køber et paddleboard, følger der som regel også en paddel eller åre med. Det er nemlig den du bruger til at skabe fremdrift. Det er en god idé at gå efter en robust åre med en lav vægt – det gør det nemmere for dig at bruge den. Overvej også gerne, hvilken type åre, du skal vælge – det kan nemlig også afhænge af dine ønsker i forhold til fart. Sørg også for at åren passer i længden til dig, så du kan stå oprejst og stabilt på brættet.
Vælger du et oppusteligt paddleboard, er det selvfølgelig vigtigt, at der følger en pumpe med. Oftest medfølger der en håndpumpe, men du kan også overveje, om en elektrisk pumpe til paddleboard er bedre. Find flere pumper til paddleboards her.
Når du skal stå på SUP, er det selvfølgelig helt essentielt, at sikkerheden er i orden. Mange paddleboards har et skridsikkert underlag, så du kan stå bedre fast – det er især en god idé, hvis du er nybegynder. Det kan også være en god idé at vælge en model med fodremme, som hjælper med at holde dine fødder i den rette position.
Sørg også for altid at have en redningsvest på, når du er ude på dit paddleboard. Faktisk kan du risikere at få en bøde, hvis du ikke har redningsvest på, når du står på paddleboard. Et paddleboard betegnes nemlig som et mindre fartøj, og her siger loven, at du skal have svømme- eller redningsvest på. Så husk det endelig – eller kan du risikere en bøde. Synes du de er dyre og har du fødselsdag om sommeren er dette en perfekt ønske som gave.
Gode råd når du skal lære at paddleboarde
De seneste par år er paddleboards blevet utroligt populære, og det er med god grund – det er en sjov måde at få motion på. Så er du selv lidt hooked på idéen om at kaste dig ud i at stå på paddleboard, skal du endelig læse med videre her. Vi har nemlig samlet en række gode råd til, hvordan du kommer godt i gang med at paddleboarde.
- Vælg det rigtige paddleboard: I første omgang skal du selvfølgelig vælge det rigtige paddleboard. Er du nybegynder, kan vi anbefale det oppustelige allround paddleboard.
- Husk redningsvesten og sikkerhedslinen: Uanset om du er nybegynder eller erfaren i paddleboards, så er det vigtigt, at du husker redningsvesten – faktisk er det lovpligtigt. Især som nybegynder er det også en god idé, at du husker en sikkerhedsline, så du kan spænde dig fast til dit bræt – så risikerer du ikke, at det flyder væk, hvis du ryger i vandet. Det bør du i og for sig også huske som mere erfaren, for din egen sikkerheds skyld.
- Vend den rigtige vej: Når du står på et paddleboard, skal du selvfølgelig sørge for at vende den rigtige vej. Det kan godt være lidt svært at regne ud, men hold øje med finnen på paddleboardet – den skal være placeret bag dig og ikke foran dig.
- Tjek vejr og vindforhold: Tjek altid vejrudsigten, inden du skal ud at paddle. Du bør både tjekke vindforholdene og vejrforholdene, og om der kan være ændrede vejrforhold undervejs. Kraftig vind kan være vanskeligt at manøvre og navigere i.
- Start roligt ud i rolige omgivelser: Vælg et sted med roligt vand de første gange – det kan være i en sø eller andre steder med mere stillestående vand. På den måde kan du stille og roligt blive fortrolig med boardet, inden du kaster dig ud i bølgende vand.
- Lær de rigtige teknikker: Vil du gerne få godt styr på paddling, så kan det være en god idé at starte til træning, for eksempel på et begynderhold. Her kan du nemlig lære de rigtige teknikker. Både i forhold til, hvordan du rejser dig op, hvordan du skal stå og hvordan du skal bevæge dig. Du lærer også, hvordan du falder mest hensigtsmæssigt, så du ikke risikerer at komme til skade.
- Hold afstand til andre: Vi har helt sikkert lært at holde afstand de seneste par år – i mange sammenhænge. Men når du er ude på vandet, er det særligt vigtigt. Du kan risikere at støde ind i de andre, hvis I er for tæt på hinanden.
Sådan passer du godt på dit paddleboard
Et paddleboard skal kunne holde til vind og vejr – og det er bestemt ikke billigt. Vil du gerne passe godt på dit paddleboard og have glæde af det i flere år, får du her nogle gode tips til, hvordan du passer godt på dit paddleboard.
Rengøring af paddleboard
Det er altid vigtigt at gøre dit paddleboard rent, efter du har brugt det. Det gælder alle typer og materialer. Her anbefales det, at du skyller dit paddleboard rent med ferskvand.
Kommer der pletter eller snavs på, som ikke bare sådan går af med vand, så kan du bruge en klud med en smule opvaskemiddel, som derefter skylles af.
Er det et oppusteligt paddleboard, skal det selvfølgelig rengøres, inden luften lukkes ud. Og så er det desuden en god idé at vente med at pakke paddleboardet sammen eller væk til det er helt tørt.
Behandling af materialer på paddleboard
Der findes paddleboards i forskellige materialer – de fleste er lavet i glasfiber, som er et let materiale, men der findes også de oppustelige paddleboards, samt paddleboards af træ.
Paddleboards af glasfiber et nemt at vedligeholde – her er det dog en god idé ind imellem at pudse det op. Det kan du gøre med en boatcleaner og boatwax.
Er paddleboardet af træ, vil det som regel være behandlet med lak, som med tiden kan blive slidt af. Her er det derfor en god idé at påføre ny lak. Det gøres ved først at slibe det gamle af med sandpapir, og derefter efterbehandle med en ny omgang lak, som egner sig til brug i vandet.
Metaldele bør også smøres mindst én gang om året for at sikre dig, at de fungerer optimalt og ikke danner rust. Her kan du eventuelt bruge WD-40.
Opbevaring af paddleboard – pas på sol og varme
Når dit paddleboard ikke er i brug, er det en god idé at opbevare det et tørt, og ikke for varmt sted. Det skal opbevares uden direkte varmekilder og sollys. Det anbefales også, at du pakker dit paddleboard ind i en beskyttende taske eller hylster, når du ikke bruger det. Så undgår du også småridser.
Transport – pas på paddleboard og omgivelser
Når du skal transportere dit paddleboard er det vigtigt, at du både passer på paddleboardet og omgivelserne. Et paddleboard er stort og kan virke lidt uhandy – derfor er det vigtigt, at du passer på med ikke at støde ind i noget. Både for omgivelsernes skyld, og for paddleboardet. Når du transporterer paddleboardet til vandet, er det også en god idé at opbevare det i taske eller hylster undervejs – så minimerer du også risikoen for ridser og andre skader.
Paddleboard for nybegyndere
At stå på et bræt ude på vandet, kan virke lidt grænseoverskridende – især hvis du primært har haft surfing i tankerne. Men paddleboarding er noget ganske andet. Det er både nemmere og mere roligt end surfing. Du kan dog også få mere fart og action på paddleboardet, hvis du er til det.
Som nybegynder vil du dog nok gerne starte roligt ud, så her får du et par tips til, hvordan du kommer i gang med paddleboarding.
Inden du kaster dig ud i at købe et paddleboard, er det selvfølgelig en god idé først at finde ud af, om det virkelig er noget for dig. Rundt omkring i Danmark er der steder, der tilbyder paddleboard udlejning, og ellers kan du også prøve paddleboards på surfskoler. Surfskoler tilbyder også ofte undervisning, så her kan du altså komme rigtig godt i gang med en grundig oplæring.
Har du dog fået blod på tanden til at prøve dine kræfter af med stand up paddling selv? Så læs hvordan du gør her. Leder du efter et billig paddleboard kan du tjekke januar udsalg ud, der er tit paddleboards på tilbud.
Sådan kommer du i gang
Er du klar til at komme ud på vandet på dit SUP board, så kommer her et par gode tips til, hvad du skal gøre:
- Først bør du tjekke, at boardet er pustet ordentligt op, og at det hele fungerer som det skal. Saml også din paddle og tjek, at der ikke sidder snavs eller salt mellem delene.
- Når du har taget boardet ud på vandet, skal du op på det og først sætte dig på knæ og finde balancen.
- Derpå skal du rejse dig op – stille og roligt i startposition. Dine fødder skal være i skulderbredde, og dine knæ let bøjede, mens ryggen er ret.
- Så sætter du paddlen i vandet – fladen skal helt ned, så får du mest ud af det.
- Begynd at padle stille og roligt – mærk efter hvad der føles bedst. Det vigtigste er, at du bruger hele kroppen.
- Når du har styr på teknikken, kan du lige så stille sætte farten op, hvis du ønsker det. Og mærk hvordan du bruger hele kroppen – og faktisk især maven for at opnå fremdrift.
Paddleboard mærker
Stand up paddling er blevet yderst populært i Danmark de seneste par år, og derfor er vi også begyndt at kende til flere forskellige mærker herhjemme – og faktisk er der også kommet flere danske mærker på banen, som laver gode paddleboards. Her finder du nogle af de bedste paddleboard mærker lige nu:
- Watery
- CoolSurf
- Surfmore
- Bestway
- Aqua Marina
FAQ
Hvilke paddleboards er bedst i test?
Der findes mange gode paddleboards på markedet i dag – i denne artikel har vi kigget på nogle af de bedste – heriblandt Watery Global, Surfmore Allround mm.
Hvad kan jeg bruge et paddleboard til?
At stå på paddleboard er en god måde at få motion på – du får trænet din krop og dine bevægelser, mens du på samme tid kommer helt tæt på vandet og kan nyde omgivelserne.
Hvordan vælger jeg det rigtige paddleboard?
Når du skal vælge det rigtige paddleboard, er der en del overvejelser, du bør gøre dig først. Du bør overveje ting som dit niveau, type af paddleboard, størrelse og vægt, samt pris.
Kilder
At finde frem til de bedste paddleboards på markedet kræver en del research, og derfor har vi klaret den største del af opgaven for dig. Vi har taget udgangspunkt i en række pålidelige kilder og tests til at skrive denne artikel og finde de bedste paddleboards. Vi har blandt andet taget udgangspunkt i:
Friluftsmagasinet
Friluftsmagasinet byder på masser af nyheder, indhold og tests om outdoor og friluftslivet. De har blandt andet testet fem forskellige SUP boards, herunder Watery Global, Surfmore Allround og Surfmore Touring.
Du finder testen her:
Vandklar
Det danske vandsportsmagasin Vandklar byder på mange artikler om svømmeverdenen – særligt med fokus på udstyr og aktiviteter i vandet. Du kan blandt andet læse deres test af paddleboards, hvor de anbefaler Watery Global oppustelig SUP.
Testen finder du her: