Du er ved lov forpligtet til at være iført en svømme- eller redningsvest, når du står på sit SUP-board. Har du endnu ikke investeret i en rednings- eller svømmevest til paddleboard, er det derfor på tide at få det gjort.

Det er dog lettere sagt end gjort. Der er nemlig mange modeller at vælge mellem. Herunder kan du læse mere om, hvordan du bærer dig ad med at finde den bedste svømmevest til brug på dit paddleboard.

Hvilken vest er den bedste til SUP?

Når du skal købe en svømmevest til SUP, er der flere faktorer, der skal inddrages i dine overvejelser. Derfor er det vigtigt, at du træffer dit valg med omhu. Gør du ikke det, risikerer du at købe en vest, der ikke lever op til dine krav.

Blandt andet skal du overveje, om du vil have fingrene i en oppustelig eller almindelig redningsvest til paddleboard. Der er fordele og ulemper forbundet med begge dele, hvorfor man selv skal vurdere, hvad der lyder mest tiltalende.

Almindelig svømmevest aka redningsvest

Når du skal købe en vest til paddleboard, skal du vurdere, om det skal være en alm. svømme- eller redningsvest. En svømmevest er kendetegnet ved, at den har opdriftsmateriale af skum i ryg som bryst, og at den ingen krave har.

Svømmevesten er nemlig designet til, at du kan svømme med den på, hvorfor den har større bevægelighed. En redningsvest har derimod en krave og opdriftsmateriale i krave og bryst, så den kan holde brugerens hoved over vandoverfladen, men det mindsker dog bevægeligheden.

Oppustelig svømmevest aka redningsvest

Det er selvfølgelig også muligt at vælge en oppustelig vest til paddleboard. De findes i forskellige modeller, hvilket bl.a. omfatter modeller, der bliver aktiveret automatisk, når man falder i vandet, mens andre skal aktiveres manuelt.

Flere af disse modeller fås som bæltetasker, hvorfor de ikke fylder det store. De udløses ofte manuelt, og gør brug af en gaspatron. De modeller, der udløses automatisk, er som regel redningsveste, som man skal have på hele tiden, hvorfor de tager en del af din bevægelighed.

Danske regler om brug af redningsveste ifm. SUP

Mange har troet, at det ikke er et krav at være iført en paddleboard redningsvest. Faktisk er der også en smule sandhed i dette. Loven lyder nemlig som følgende:

”Alle fartøjer, der ikke er fortøjet i havn, skal medføre redningsveste eller svømmeveste til alle personer om bord.”

Det vil sige, at det faktisk ikke er et krav at være iført en rednings- eller svømmevest, når man står på sit paddleboard. Loven kræver derimod blot, at du har den med, hvorfor den f.eks. gerne må ligge på brættet. Det anbefales dog, at du bærer vesten, når du står på dit paddleboard.

Den bedste redningsvest til paddleboard skal opfylde disse kriterier

Når du skal finde en svømme- eller redningsvest, du kan bruge på dit SUP-board, er der flere faktorer, du skal have fokus på. Derfor er det også vigtigt, at du tager dig god tid til at vælge, da der er mange modeller at vælge mellem.

Er du i tvivl om, hvordan du skal bære dig ad med at vælge din redningsvest, bør du læse med herunder. Her kan du nemlig læse mere om, hvilke faktorer, der er vigtige at have fokus på, når du skal vælge enten en rednings- eller svømmevest til dit paddleboard.

De vigtigste kriterier kort opsummeret:

  • Den skal være CE-godkendt
  • Den skal byde på en god pasform og bevægelsesfrihed
  • Den skal være let at se på afstand

Redningsvest til paddleboard

#1 Den skal være CE-godkendt

Det er meget vigtigt at vælge en vest, der er CE-godkendt. For at få denne godkendelse, skal den nemlig leve op til en europæisk standard.

I forhold til rednings- og svømmeveste er du sikret, at den lever op til en længere række af standarder og krav, der øger kvaliteten og sikkerheden.

Skal en vest CE-godkendes, skal den have en række basale funktioner og mulighed for bjærgning og redning. Dertil stilles der også krav om, at det materiale, der er anvendt til vesten, er lavet på en specifik måde.

#2 Redningsvesten skal byde på den rette pasform og god bevægelsesfrihed

Det er ikke nogen hemmelighed, at det sjældent er videre rart at have en rednings- eller svømmevest på. Du kan dog gøre det mere behageligt, ved at vælge en model med en god pasform.

For at sikre, at pasformen er i orden, er du dog også nødt til at vælge en vest i den rette størrelse. Derfor er det vigtigt, at du er realistisk, når du vælger størrelse.

Derudover anbefales det at vælge en vest med en god bevægelsesfrihed, da du skal have bevægelighed til at kunne padle på dit paddleboard.

#3 Redningsvesten skal være til at se på afstand (farven er vigtig)

Sørg også for at vælge en vest, der kan ses på afstand. Det er især tilfældet, hvis du har i sinde at bruge dit SUP-board i områder, hvor der er mange både, kajakroere mv.

I sådanne områder er det nemlig afgørende, at andre, der færdes på vandet, kan se dig på lang afstand. Dermed får de mulighed for at styre udenom dig.

Husk: Der er forskel på svømmeveste og redningsveste

Du skal selvfølgelig også huske, at der er forskel på en redningsvest og en svømmevest. Til trods for, at de kan virke ens, er de faktisk lavet med henblik på forskellige formål.

En svømmevest giver dig en større bevægelighed og har mindre opdrift. Redningsvesten er derimod lavet til at give en større opdrift, hvilket dog sker på bekostning af din bevægelighed.

Desuden har en redningsvest også en nakkekrave, der har til formål at yde støtte til hovedet, når man ligger i vandet. Redningsvesten er også konstrueret således, at du automatisk vendes om på ryggen, når du flyder rundt i vandet.

Spørgsmål og svar

Skal jeg bære vest, når jeg står på mit paddleboard?

I Danmark er det et lovkrav, at du er iført en svømmevest, når du står på dit paddleboard. Er du ikke iført svømme- eller redningsvest, risikerer du at få en bøde.

Hvor høj er bøden for ikke at bære vest på et SUP board?

De danske regler på området dikterer, at du skal være iført svømme- eller redningsvest på et SUP-board. Er du ikke det, koster det en bøde på 1.500 kroner.

Menu